مقدمه:
سرطان پستان دومین سرطان شایع در بین زنان در جهان و در کشورهای توسعه یافته رایج ترین نوع سرطان است. با توجه به اینکه مقابله با سرطان جز اولویت های بهداشتی قرار دارد که می توان با رویکرد های لازم از این بیماری پیشگیری و در مواردی آن را درمان نمود؛ مطالعه حاضر با هدف بررسی جامع شناخت و تبیین سطوح پیشگیری در بیماری سرطان پستان انجام شده است.
روش کار:
مطالعـه حاضـر، از نـوع مـرور روایتـی اسـت، که پس از جســتجوی مقــالات بــه زبــان انگلیســی و فارســی در محــدوده زمانــی ســال های 2015 تــا 2023 ، از طریــق پایگاه هــای اطلاعاتــی بیــن المللــی و ملی SID ,Sience Direct ,Google Scholar ,Pubmed ,Magiran ,Scopus ,Web of Science با کلید واژه های "سرطان"، "پیشگیری"، "سطح اولیه"، "سطح ثانویه"، "سطح ثالثیه" و "غربالگری" همراه با معادلات انگلیسی آن ها انجام شد. از بیـن 55 مقاله جسـتجو شـده، نهایتـا 12 مقالـه انتخـاب شـد و مـورد بررسـی نهایـی قـرار گرفـت.
یافته ها:
از بهترین راه های مقابله با بیماری ها، پیشگیری اولیه است. پیشگیری اولیه به صورت تغییر در سبک زندگی، اجتناب از عوامل خطر و آموزش به افراد نسبت به روش های غربالگری سرطان پستان توصیه می شود. پیشگیری ثانویه شامل: روش های غربالگری است که در حال حاضر ماموگرافی به عنوان مؤثّرترین روش در شناسایی سرطان پستان می باشد. پیشگیری سطح سوم بر جلوگیری از عود سرطان اولیه و غربالگری ایجاد بدخیمی های ثانویه در بازماندگان سرطان متمرکز است.
نتیجه گیری:
با توجه به افزایش تعداد موارد سرطان پستان در کشور های درحال رشد از جمله در ایران، آگاه نمودن افراد از علائم اولیه این نوع سرطان، تا حدود زیادی می تواند منجر به موفقیت در پیشگیری از آن شود. همانطور که در همه ی بیماری ها پیشگیری کم هزینه تر و بهتر از درمان است؛ در بیماری سرطان پستان نیز به همین ترتیب می باشد.
Chekeni A M, karimi R, Dehghan A H, Ghane G. Recognition and explanation of prevention levels in breast cancer: a comprehensive review. IJCA 2024; 2 (4) :69-81 URL: http://ijca.ir/article-1-167-fa.html